Alvleesklierontsteking

De alvleesklier is een orgaan dat betrokken is bij vele lichaamsfuncties. Een ontsteking aan dit orgaan heeft dan ook grote gevolgen.

Wat is de alvleesklier voor orgaan

pancreas alvleesklier

 

De alvleesklier  is een endocrien orgaan in de buikholte. Endocrien betekent dat dit orgaan stoffen maakt en uitscheid. In het geval van de alvleesklier zijn dat een aantal sappen die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Daarnaast maakt de alvleesklier insuline. De alvleesklier ligt aan de linkerkant van de buik, achter de maag. Het orgaan is niet zo groot, denk ongeveer aan de grote van een peer, veel kleiner dan de lever. Een andere naam voor de alvleesklier is de pancreas.

 

Functies Alvleesklier

De alvleesklier is dus goed in het maken en afgeven van stoffen. Met name stoffen die helpen bij de voedselvertering in de darm. Om deze reden heeft de alvleesklier dan een stelsel van buizen die in de darmen uitkomen. Hierdoor kan de alvleesklier zijn sappen met enzymen direct in de darm afgeven.

  • Enzymen: De alvleesklier maakt veel enzymen die allemaal een ander soort voedsel afbreken. Er worden pepsines gemaakt, die eiwit afbreken. Maar ook enzymen die vetten of suikers kunnen afbreken.
  • Bicarbonaat: Dit is een sterk basische stof. Dat betekent het tegenovergestelde van zuur. Omdat de maag erg zuur is, maakt de pancreas dit anti zuur om de maaginhoud die in darm komt minder zuur te maken. Op deze manier voorkomt de alvleesklier schade aan de darmen door de zure maaginhoud.
  • Insuline: een belangrijke functie van de alvleesklier is de aanmaak van insuline

Alvleesklier Ontsteking

Het is mogelijk dat de alvleesklier ontstoken raakt. Een mogelijk oorzaak hiervan is een galsteen die ervoor zorgt dat een van de afvoerbuizen van de alvleesklier verstopt raakt. Wanneer de alvleesklier ontstoken raakt kan deze zijn functie niet meer doen. Symptomen hierbij zijn:

  • Heftige pijn, vaak uitstralend naar de rug
  • Slechte vertering
  • Ontkleurde ontlasting

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een arts zal eerst onderzoeken wat de reden voor de ontsteking is. Wanneer deze reden wordt weggenomen is de ontsteking zelf vaak goed e behandelen..