De lever

De lever is het grootste orgaan in onze buik. Daarnaast is het ook een extreem belangrijk orgaan dat letterlijk meer dan 1000 verschillende stoffen maakt. De lever is bijna bij ieder proces in het lichaam wel op enige wijze betrokken.

Locatie van de lever

locatie lever en galstenenDe lever bevind zich in de buikholte, dat is de ruimte in de romp onder het diafragma, een vlies dat de borstholte van de buikholte onderscheid. Inde buikholte ligt de lever aan de rechter boven kant. Doordat de lever zo hoog ligt. ligt de lever nog binnen de ribbenkast. Het orgaan is dus zeer goed beschermt, en daar is de reden voor.

De taken van de lever

De lever heeft zoals al eerder gezegd een groot aantal taken:

  • Bloedstolling
  • Spijsvertering
  • Afweer
  • Transport van voedingsstoffen
  • Afbreken van schadelijke stoffen
  • Taken lever

Bij al deze taken draagt de lever zijn steentje bij. De lever heeft dus veel dingen te regelen.

 

Bloedstolling: De lever maakt essentiële stoffen die betrokken zijn bij de bloedstolling. Deze stoffen zijn zowel nodig om de signalen dat er stolling nodig is over te brengen als het stollen zelf.

Spijsvertering: De lever maakt gal, het gal zorgt ervoor dat vet wordt verdeeld in kleine bolletjes waardoor het makkelijker wordt verteerd.

Afweer: Ons lichaam heeft doorlopend aanvallen van indringers te verwerken. De lever maakt stoffen die schadelijk zijn voor sommige van deze indringers.

Transport van voedingsstoffen: De lever maakt een aantal eiwitten die als functie hebben om stoffen door ons lichaam te transporteren.

Afbreken van schadelijke stoffen: De lever heeft een belangrijk  ontgiftende functie. Veel toxische stoffen in ons bloed worden door de lever afgebroken. Onder andere alcohol wordt door de lever uit het bloed gefilterd en opgeruimd.

Recyclen: Veel oude stoffen en cellen worden door de lever afgebroken. Op deze manieren kunnen de bouwstoffen opnieuw worden gebruikt.