Diagnose galstenen

De diagnose galstenen is een vaak gestelde diagnose. Met name ouderen en zwangere vrouwen hebben vaak last van deze klacht.

Ondanks het feit dat galstenen vaak worden vastgesteld hebben lang niet alle mensen klachten van hun galstenen. Het gebeurt dan ook vaak dat de stenen per toeval ontdekt worden. Pas wanneer de stenen op de wand van de galblaas drukken of een opening afsluiten treden er klachten op.

  • Koliek pijn

Pijn door galstenen

Pijn bij galstenen

Het meest kenmerkende voor galstenen is de specifieke pijn. Deze pijn wordt koliek pijn genoemd. Koliek pijn wordt veroorzaakt door de pogingen van de galblaas om de steen kwijt te raken. Het samenknijpen dat de blaas hierom doet zorgt ervoor dat de steen scherpe pijn kan veroorzaken. De pijn bevind zich vaak in der rechter bovenbuik, de pijn kan echter door de gehele buik gevoeld worden.
De pijn kan verminderen door beweging, deze beweging kan ervoor zorgen dat de galsteen zich verplaatst en zo tijdelijk geen klachten geeft.

  • Verkleuring; geelzucht

Wanneer de galsteen een gal gang afsluit kan de bilirubine het lichaam niet verlaten. De bilirubine die in het gal zit is echter een afval product. Het lichaam moet deze stof kwijt. Wanneer dat niet mogelijk is door een afsluiting in de galwegen gaat de bilirubine zich opstapelen. Omdat bilirubine een gele kleur heeft kan het hierdoor gebeuren dat nagels en ogen geel verkleuren door toegenomen hoeveelheid bilirubine in het lichaam.

  • Ontstekingen

Wanneer de galsteen een gang afsluit kan de gal zich ophopen. De extra druk die dit geeft kan andere organen beschadigen. De lever maar met name de alvleesklier kunnen hierdoor gaan ontsteken. Deze ontsteking is naast bijzonder pijnlijk ook zeer gevaarlijk. De organen kunnen hun werk niet meer doen en kunnen zelfs beschadigen door de extra druk.

  • Ontlasting

Door het ontbreken van gal kan de ontlasting ontkleuren. Daarnaast kan de afwezigheid van gal ervoor zorgen dat er geen vet meer wordt opgenomen. Hierdoor kan de ontlasting vettig zijn.

Vaak kan de diagnose worden gesteld op basis van de klachten. Wanneer er echter uitsluitsel nodig is kan de arts gebruik maken van imaging technieken.

Diagnose galstenen: Echo/MRI

Wanneer een arts galstenen vermoed kan deze een echo maken om zien of de stenen op de echo te zien zijn. Daarnaast kunnen de stenen worden aangetoond met een MRI scan.
Een echo is de eerste keus omdat deze methode minder belastend en minder duur is. Diepere uitleg hier

Soms kan een steen met beide methodes niet gevonden worden. De steen kan het lichaam dan al weer verlaten hebben. Soms echter is niet de steen zichtbaar maar zijn de gevolgen dat wel. Een arts kan de diagnose dan stellen op basis van bijvoorbeeld opgezwollen galwegen.

Raadpleeg bij klachten in de buik altijd een arts. De diagnose galstenen is een mogelijkheid, er kunnen echter ook andere zaken aan de hand zijn waarbij een arts mogelijk kan helpen.

Terug naar home galsteen.org