galblaasoperatie

Wat is een galblaas operatie

Bij een galblaas operatie wordt bijna altijd het verwijderen van de galblaas bedoel. Deze operatie is een veel gedane ingreep en wordt vaak via een kijk operatie gedaan. De patient kan vaak een dag na de ingreep al weer naar huis. Alleen de stenen verwijderen komt bijna neit voor. Dit vanwege het grote risico op een recidief. Het zelfde geldt voor het vergruizen van de stenen.

Redenen voor een galblaas operatie

Een galblaas operatie wordt gedaan wanneer de galblaas een gevaar voor de gezondheid is. De blaas kan ontstoken zijn of geinfecteerd. De meest voorkomende reden voor het verwijderen van de galblaas is het voorkomen van galstenen. Deze stenen kunnen een verstopping veroorzaken en hierdoor een onsteking van de galblaas.

Gevolgen van een galblaasoperatie

Galblaas operatieHet positieve gevolg van  de operatie is het verdwijnen van de klachten. Een nadelig gevolg is dat de gal niet meer wordt opgeslagen. hierdoor kan het lastiger zijn om vette maaltijden te verteren. Na een galblaas operatie kan het daarom ook aangeraden worden minder grote porties vet in een keer te eten. De opartie is echter goed te ondergaan en ook het leven zonder galblaas is geen extreem zware opgave.

Natuurlijk is dit nog steeds een operatie. De arts zal daarom altijd terughoudend zijn omdat een ingreep altijd risico’s met zich meebrengt. Wanneer het moment echter daar is dat een ingreep medisch verantwoord is dan de is operatie een relatief kleine operatie die een goede genezing kent.

Wanneer u klachten heeft die kunnen wijzen op galstenen is het verstandig een huisarts te bezoeken. Zowel mannen als vrouwen kunnen de klachten hebben. Vrouwen lijken echter vaker slachtoffer te zijn.

Terug naar de beginpagina over galstenen.