Galblaas verwijderen

Het verwijderen van de galblaas is de meest effectieven therapie bij galstenen. Er zitten echter wel nadelen en risico’s aan het galblaas verwijderen.

De galblaas

De galblaas is een peervormige zak die door middel van een ductus (buis) met de lever is verbonden. Naast deze ductus is er nog een andere ductus die naar de darm loopt. Al deze structuren kunnen aangedaan worden door galstenen. Deze structuren dienen dus ook allemaal te worden verwijderd bij een operatie.

De galblaas verwijderen

Er zijn drie methodes om de galblaas te verwijderen:

  • Klassieke operatie via incisie, de open buik operatie

  • Laparoscopische operatie (kijk operatie)

  • LESS chirurgie (operatie via navel)

Wanneer welke operatie

Elk van deze methode heeft zijn eigen specifieke toepassing. Waarbij de kijkoperatie de operatie van voorkeur is vanwege het snellere herstel zonder grote littekens.
De conventionele operatie (open buikoperatie) wordt toegepast wanneer de andere methoden niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld door een eerdere buikoperatie of een ontsteking die dusdanig hevig is dat andere vormen niet meer mogelijk zijn.

Open buik operatie

Bij deze operatie wordt een incisie gemaakt die de gehele galblaas vrij legt. Dit is een snee van 10 tot 15 cm net onder de ribben boog aan de rechterkant van de buik. Door de omvang van deze snee is er lange tijd nodig voor herstel. Deze operatie geniet dan ook niet de voorkeur maar wordt alleen toegepast wanneer de andere methoden niet mogelijk zijn.

Laparoscopische operatie (kijk operatie)

De galblaas verwijderen

De galblaas verwijderen

Bij deze operatie maakt de chirurg gebruik van een camera en speciale instrumenten. Bij een kijkoperatie wordt er geen snede gemaakt maar een aantal kleine gaatjes waardoor de instrumenten en camera naar binnen kunnen. Om voldoende ruimte te maken in de buik wordt deze voor de operatie door wat gas in de buikholte te pompen. Dit gas is onschuldig en geeft nauwelijks klachten. Het voordeel van deze operatie is de kortere tijd die nodig is voor herstel en de kleinere littekens. De galblaas zelf wordt hierbij door een kleine snee van twee a drie cm bij de navel naar buiten gehaald.

LESS chirurgie (operatie via navel)

Dit is de meest moderne vorm van het verwijderen van de galblaas. De methode is dezelfde als die van een kijk operatie. Het verschil is dat hierbij echter slecht een incisie wordt gemaakt. De chirurg werkt dus met slecht 1 snede waardoor alle instrumenten worden gebruikt. Doordat de snede in de navel wordt gedaan is het herstel nagenoeg zonder zichtbare littekens.

Er zijn dus meerdere opties voor het galblaas verwijderen. Uw arts kan u hier alles over vertellen. Er is na de ingreep heel goed verder te leven zonder zware klachten.

Terug naar de beginpagina van galsteen.org