Galstenen dieet

Het galstenen dieet, wat wel en wat niet eten

Dash dieet

Het dieet om galstenen te voorkomen is eigenlijk een heel eenvoudigdieet. Het enige dat je kunt doen is namelijk een normaal voedingspatroon handhaven.

 

Enkele aandachtspunten hierbij zijn:

  • Eet regelmatig, hierdoor is er een regelmatige afgifte van gal waardoor de galblaas wordt geleegd.
  • Sla geen maaltijden over en verdeel deze over de dag. Ook dit bevordert een gezonde gal afgifte
  • Eet niet te vet, hierdoor wordt er geen extreme gal productie en afgifte van het lichaam gevraagd
  • Zorg dat je niet te zwaar wordt, een hoog vetpercentage kan voor druk op de galblaas geven, dit kan extra klachten met zich meebrengen. Indien je te zwaar bent is het belangrijk niet te snel af te vallen. Om klachten te voorkomen is het beter dit geleidelijk te doen
  • Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede lediging van de darm. Eet daarom voldoende vezels zodat de darm geleegd wordt.
  • Neem nog iets te eten voor het slapengaan, dit zorgt voor een ledeging van de galblaas tijdens de nacht
  • Vermijd voedingsmiddelen die klachten geven. Soms kan het voorkomen dat bepaalde voeding extra klachten geeft. Het is aan te raden deze dan te beperken.

voedsel minder zoutNa een operatie is er geen aangepast dieet nodig. Wel is het raadzaam om het voedsel over meerdere maaltijden per dag te verdelen. grote porties vet voedsel kunnen klachten veroorzaken indien de galblaas is verwijderd.

Natuurlijk is de voeding ook van invloed op uw algemene welzijn. Een gezonde en gebalanceerde voeding is geen factor die u voor galstenen behoedt maar een gezond lichaam is wel minder vatbaar voor ziektes en aandoeningen. Wanneer u overweegt een aangepast voedingspatroon te gaan volgen is het dan de moeite waard hier series aandacht aan te besteden. Een gezonde voeding kan een extreem verschil maken voor uw gezondheid.