Galstenen en klachten

Het klinkt logisch dat galstenen klachten geven. Er is iets in het lichaam dat er niet hoort en dat zorgt voor problemen. De redenatie lijkt eenvoudig. Toch geven galstenen lang niet bij iedereen klachten.

Galstenen klachten, wanneer de klachten?

Deze stenen geven pas klachten wanneer ze niet in de galblaas gelokaliseerd zijn.  Cholesterol stenen of bilirubine stenen die zich in de blaas bevinden veroorzaken geen problemen omdat ze daar de ruimte hebben. Ze sluiten geen gangen af en drukken niet op gevoelige plaatsen. Galstenen veroorzaken dus pas problemen wanneer ze de galblaas verlaten en een gang afsluiten. In dat geval kunnen er enkele karakteristieke klachten optreden.

Pijnaanval

pijn bij galstenen

pijn bij galstenen

De meest prominente klacht is de pijnaanval. Deze pijn wordt koliek pijn genoemd. Hierbij is er sprake van een obstructie door een galsteen. Er wordt een gang afgesloten en het lichaam probeert door verkrampingen de steen uit de gang te persen. Dit heftige samentrekken zorgt voor een extreme pijn. De pijn bevind zich in de rechter bovenbuik maar kan uitstralen. de pijn duurt meestal een tot vier uren. Bijkomende symptomen zijn misselijkheid en braken.

Ontlasting

De pijnaanval is een acuut symptoom, er zijn ook klachten die na een langere periode van stenen pas optreden. Een daarvan is de ontkleurde ontlasting. Doordat een galsteen ervoor kan zorgen dat er geen gal meer naar de darmen kan stromen komt er geen gekleurde bilirubine meer in de darm. Doordat de bruine bilirubine dus niet in de ontlasting terecht komt blijft deze weinig kleur houden.

Geelzucht

De bilirubine die niet door de ontlasting het lichaam kan verlaten is een afvalstof. Deze stof moet uit de lever worden gebracht. Wanneer de bilirubine in het bloed terecht komt wordt deze naar allerlei andere cellen getransporteerd. Doordat huidcellen een beetje bilirubine kunnen opnemen kunnen deze verkleuren. Met name de cellen in de ogen en handpalmen verkleuren snel wanneer een galsteen de gal afvloed belemmert. Deze verkleuring  wordt geelzucht genoemd.

Wanneer deze klachten bij u aanwezig zijn is het mogelijk dat last heeft van dit ziektebeeld. U kunt bij twijfel altijd een arts raadplegen.

arts buik

arts buik

Terug naar de beginpagina