Galstenen symptomen

De symptomen bij galstenen

Pijn door galstenen

Pijn door galstenen

Wanneer het over de symptomen gaat, worden er twee specifieke klachten altijd genoemd: Geelzucht en koliekpijn. Er zijn echter nog vele andere galstenen symptomen die kunnen wijzen op stenen in de galwegen. Om de symptomen  te kunnen begrijpen is er een korte uitleg bij ieder symptoom gezet.

Let op: Deze symptomen zijn niet altijd aanwezig. Wanneer u dus niet alle symptomen hebt betekent dit niet dat de klachten die u wel heeft niet door de galstenen komen. Andersom kunnen ook andere oorzaken dan galstenen de symptomen veroorzaken. Het is wel zo dat bij een combinatie van meerdere van onderstaande symptomen de kans op een steen groot is. Dit is altijd een reden om een arts te bezoeken.
 • Koliekpijn, deze pijn is niet te missen. Het is een stekende, krampende en zeer heftige pijn. De pijn wordt veroorzaakt door het klem zitten van een steen. Het lichaam probeert de steen daar weg te duwen door de spieren te laten verkrampen. De combinatie van deze spierkramp en de pijnlijke druk van de steen op de tere lichaamswand geeft de karakteristieke pijn. Deze pijn wordt ook waargenomen bij andere ziektes met objecten in het lichaam (nierstenen)
 • Geelzucht, een lichte verkleuring van de huid. Hoewel relatief
  Geelzucht

  Geelzucht

  ongevaarlijk kan dit symptoom wel erg vervelend zijn.  Wanneer de lever door een afsluiting zijn gal niet meer kwijt kan is geelzucht een bij-effect. De lever raakt normaal door de gal een afval product genaamd bilirubine kwijt, wanneer de gal niet meer weg kan blijft ook deze bilirubine in het lichaam. De bilirubine gaat onder andere in de cellen van de huid zitten. Door de kleur van de bilirubine verkleuren dan deze huidcellen. met name de handpalmen en ogen kunnen lichtgeel worden door de kleurstof.

Andere galstenen symptomen

 1. Verkleuring ontlasting, dit effect komt ook door de bilirubine. De kleurstof die normaal de ontlasting kleurt is afwezig. Hierdoor is de ontlasting lichter.
 2. Vettige ontlasting, door het ontbreken van gal wordt het vet in de ontlasting minder goed afgebroken.
 3. Vermoeidheid, de ontsteking veroorzaakt door de galstenen kan een heleboel energie kosten. Dit kan een sterke vermoeidheid tot gevolg hebben.
 4. Vermagering, door de slechtere spijsvertering wordt er minder voeding opgenomen. Hierdoor kan er een sterke vermagering optreden, mede door de combinatie met het hoge energie verbruik.
 5. Misselijkheid, De stenen kunnen de spijsvertering verstoren en daardoor misselijkheidsklachten geven. Ook kunnen de stenen de afvloed van spijsverteringssappen blokkeren. Deze blokkade kan ook misselijkheid veroorzaken.
 6. Braken, de stuwing van gal en het blokkeren van andere lichaamssappen kan zorgen voor braakneigingen. Het braaksel kan bestaan uit zowel voeding als gal.

galstenen symptomenAl deze galstenen symptomen zijn een mogelijk signaal. Door zelf deze klachten in de gaten te houden kunt een inschatting maken of u last heeft van galstenen. Het is echter bij twijfel altijd verstandig om een arts te raadplegen.

 

Andere ziekten met soms vergelijkbare klachten

Hoewel galstenen veel voorkomen zijn er natuurlijk ook andere redenen waardoor de klachten veroorzaakt kunnen worden. Het is daarom belangrijk om ook andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Om deze reden zijn hieronder een aantal andere ziekten nader verklaard waarbij symptomen op kunnen treden die ook bij een galsteen aanwezig kunnen zijn.

 • Leverziekte:  Bijvoorbeeld Hepatitus, een lontsteking van de lever. Hierbij kan de lever soms niet in staat zijn de bilirubine goed af te breken. Daardoor kan de ontlasting ontkleuren. Vaak is er bij hepatitus minder sprake van pijn. Geelzucht kan hierbij wel optreden. Een andere mogelijke leverziekte is lever cirrose, leververvetting. Deze beschadiging kan ontstaan door alcohol of een ontsteking. Bij deze leverziekte is er meestal ook geen pijn.

 

 • Nierstenen: een vergelijkbaar proces maar optredend in de urine wegen. De pijn kan gelijk zijn aan die pijn bij galweg obstructie. Er is in dit geval geen verkleuring of ontkleuring van de ontlasting. Soms kan er bloed in de urine zitten waardoor deze donker kleurt.

 

 • Blindedarm ontsteking: Bij deze ontsteking is er een scherpe pijn in de buik. Deze begint vaak linksonder maar kan uitstralen. De pijn is minder hevig dan bij stenen in de galwegen. De ontlasting ontkleurd niet maar kan wel dunner worden. Vaak is er ook misselijkheid. HEt belangrijkste karakter is drukpijn, links onderin de buik.

 

 • Ziekte van Crohn: Een chronische darm ontsteking. Bij deze darmziekte kan de ontlasting dun zijn en ontkleuren. In ernstige gevallen kan er zelfs bloed bij zitten. Vaak zijn de klachten langdurig en staat pijn niet op de voorgrond.

 

 • Colitus ulceroses: Een ziekte lijkend op Crohn. Ook bij colitus zijn er veranderingen van de ontlasting mogelijk. Pijn is ook weinig aanwezig.

 

 • Brandend maagzuur: Bij maagzuur dat te zuur is of dat niet goed in de maag blijft kan er irritatie optreden van de slokdarm. De sappen in de maag kunnen de wand van de slokdarm beschadigen. Bij deze ziekte is er sprake van pijn, vaak na het eten of bij beweging. De pijn is minder heftig dan de koliekpijn.

 

Wanneer u vermoed dat er bij u sprake is van bovengenoemde klachten dus wellicht ziekte is het zaak een arts te raadplegen.

Er zijn enkele aandoeningen die gelijkwaardige klachten kunnen geven. Hieronder een kort overzicht van mogelijke ziekten die symptomen geven in hetzelfde spectrum.

 • Blinde darm ontsteking: Wanneer het kleine aanhangsel van de darm ontstoken is, kan dit klachten geven als buikpijn en een ander ontlastingspatroon. De pijn is vaak meer lokaal echter. Ook is er sprake van een scherpe pijn wanneer er rechts onderin de buik gedrukt wordt.
 • Alvleesklierontsteking: Bij een ontsteking is vaak sprake van pijn in de rugstreek. De pijn kan uitstralen tot zelfs de schouder. De pijn is minder hevig en meer zeurend. Ook de ontlasting kan aangedaan zijn.

 

Terug naar de beginpagina