galstenen verwijderen

Waarom galstenen verwijderen

Er zijn twee grote redenen om galstenen te laten verwijderen.

De eerste reden is het verhelpen van de klachten. Daarnaast kan het galstenen verwijderenrisico op een infectie of schade aan de galwegen een reden zijn om over te gaan tot het verwijderen van de stenen. Wat de reden ook is, er zijn meerdere methodes om de stenen te verwijderen. Belangrijk is echter dat de stenen niet alleen weg zijn, maar ook weg blijven. De stenen vergruizen of verwijderen via een operatie wordt dan ook niet vaak gedaan. Het risico op de terugkeer van de stenen is te groot en maakt deze behandeling niet effectief. Wanneer er tot verwijdering wordt overgegaan wordt vaak de hele galsblaas verwijdert. Een galsblaasoperatie is echter niet de eerste keuze, eerst wordt er door de arts gekenen naar minder ingrijpende behandelingen als een ander voedingspatroon.

Galstenen verwijderen door een operatie

Een operatie is een van de meest efficiente manieren om de stenen te verwijderen. De galblaas wordt dan geheel uit de patient weggenomen om te voorkomen dat de stenen zich opnieuw vormen.

Andere mogelijkheden

Een betere voeding kan ervoor zorgen dat de gal minder geconcentreerd wordt. Hierdoor kan niet alleen het onstaan van nieuwe stenen worden voorkomen. Het is soms zelfs mogelijk om bestaande stenen te laten oplossen. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. Overleg daarom altijd met een huisarts.

Terug naar galsteen.org