Kan je galstenen vergruizen

het simpele antwoord hierop is: ja, galstenen vergruizen is zeker mogelijk. Toch wordt dit bijna niet gedaan! Deze ingreep wordt nog niet bij een op de tien patienten gedaan.

galstenen vergruizenDe reden hiervoor is dat het vergruizen slechts een tijdelijke oplossing is. Wanneer een galsteen wordt vergruisd dan is de steen weg. Tot zover lijkt alles in order.

De oorzaak van de steen is echter nog steeds aanwezig. En terwijl nierstenen vaak lange tijd wegblijven of zelfs helemaal niet terugkomen, zijn galstenen binnen zeer korte tijd weer terug. Omdat het vergruizen hoewel  het niet erg schadelijk is maar wel enige invloed op het lichaam heeft wordt dit niet vaak gedaan.

Ander opties ipv galstenen vergruizen

Een operatie is de meest gekozen oplossing wanneer er echt sprake is van medische klachten. Dit betekent dan het verwijderen van de galblaas. Omdat ook bij alleen het weghalen de stenen weer terug komen. Een meer conservatieve aanpak kan een betere voeding zijn. Door meer te drinken en bepaalde voeding te vermijden kan de gal minder dik of geconcentreerd worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er minder kristallen neerslaan. De galstenen kunnen zelfs oplossen dan.

Hoe werkt het, galstenen vergruizen

Wanneer er toch wordt overgegaan tot vergruizen wordt dit in een ziekenhuis gedaan. Door middel van sterke geluidsgolven wordt de steen kapot getrild. Het echo apparaat kan op het lichaam worden geplaatst of via een dunne naald rechtstreeks op de steen.