Leven zonder galblaas

Kun je leven zonder galblaas

Het antwoord hierop is ja. Het is heel goed mogelijk om zonder galblaas verder te leven. De operatie wordt enkele duizenden keren per jaar in Nederland uitgevoerd en er zijn dus zeer veel mensen zonder deze blaas in Nederland.

Wanneer leven zonder galblaas

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het verwijderen van de galblaas. De meest voorkomende reden is een ontstoken galblaas door galstenen. Deze klachten kunnen zo erg worden dat de patient verzoekt rigoreus de klachten (pijn) te bestrijden. Er kan dan worden overgegaan tot een operatie waarbij de galblaast wordt weggehaald. Deze ingreep geeft het beste resultaat wanneer men van de galstenen af wil komen.

Wat betekent leven zonder galblaas

minder vet etenEr zullen enkele aanpassingen gedaan moeten worden. Het vet in het voedsel dat wij eten wordt mede door het gal verteerd. Dit gal verzorgt een stap voor het daadwerkelijke verteren waarbij het vet in kleine bolletjes wordt verdeeld. Wanneer de galblaas er niet meer is, is er minder gal op voorraad. De lever maakt nog steeds nieuwe gal, maar er is minder opgeslagen. Wanneer er dus vet wordt gegeten is er minder gal aanwezig om dit vet af te breken. Dit kan als gevolg hebben dat vette maaltijden minder goed verteerd of verdragen worden. De oplossing hiervoor kan zijn dat kleinere porties worden gegeten. Het is zeer goed mogelijk te leven zonder galblaas.