Oorzaak galstenen

Wat is de oorzaak van galstenen

Galstenen ontstaan uit stoffen die in de gal voorkomen. De concentratie van deze stoffen is een van de belangrijkste oorzaken van galstenen. Wanneer de concentratie van galzouten, bilirubine en cholesterol te hoog wordt kunnen deze moleculen met elkaar gaan reageren. Ze gaan aan elkaar vast plakken en vormen kleine kristallen. Deze kleinen kristallen vormen dan een ideaal “eiland” voor andere zouten en cholesterol om aan vast te plakken. Hierdoor gaat de groei steeds sneller.

Wat zijn galstenen

Wat zijn galstenen

Het toenemen van de concentratie van galzouten is dus een belangrijke factor in het ontstaan van galstenen. Deze concentratie kan toenemen door het indikken van de gal. Wanneer de galblaas niet goed wordt geleegd kan de gal te lang blijven staan en daardoor indikken. Eok wanneer er te weinig vloeistof wordt genuttigd kan het lichaam de gal gaan indikken. Deze dikkere gal zorgt ervoor dat de stoffen in de gal sneller aan elkaar gaan plakken. De echte galstenen oorzaak is dit echter niet, er is meer aan de hand.

Ook bepaalde soorten voedsel kunnen invloed hebben op de samenstelling van de gal.

Galstenen oorzaak, niet altijd bekend

De concentratie is echter niet de enige oorzaak, galstenen worden namelijk vaker gezien bij zwangere vrouwen en in het algemeen ook vaker bij vrouwen dan bij mannen. En vrouwen hebben geen aantoonbaar andere samenstelling van hun gal. De galstenen oorzaak is dus niet alleen concentratie afhankelijk.

De galstenen worden tot slot ingedeeld in twee typen:

  • Cholesterol galstenen

Deze stenen worden zoals de naam al zegt veroorzaakt door cholesterol. hetzelfde goedje dat ook in je aderen voor problemen kan zorgen.

  • Bilirubine pigment stenen

Deze stenen worden veroorzaakt door het klonteren van bilirubine, de kleurstof in gal.

Galstenen

Galstenen

Beide veroorzaken dezelfde klachten, de cholesterol galstenen komen echter veel vaker voor.

Kortom, een duidelijke oorzaak galstenen is er nog niet. Er is dus behoefte aan meer onderzoek. Om galstenen effectief te kunnen bestrijden is kennis over de galstenen oorzaak essentieel.