Wat is gal

Gal is een verteringssap dat wordt gemaakt door de lever.

leverWat is gal. Gal wordt door het lichaam gebruikt om vet te emulgeren. Dat is het in kleinere deeltjes knippen van een vet bolletje. Door de grote vetbollen om te zetten in kleine bolletjes wordt het vet beter toegankelijk voor de enzymen die het vet daadwerkelijk verteren. Dit verteren gebeurt door o.a. lipase dat de kleine vetbolletjes in vetzuren knipt die door het lichaam opgenomen worden.
Voordat de enzymen hun werk kunnen doen, moet het vet dus eerst in kleinere brokjes worden verdeeld zodat de enzymen er goed bij kunnen.
Wanneer een voedselbrok in de maag aanwezig is zorgt dit ervoor dat de maag wordt opgerekt. Dit oprekken van de maag is een van de vele signalen waarmee het lichaam zich bewust wordt van het voedsel. In de maag wordt het voedsel deels afgebroken en vervolgens aan de darm afgegeven. Wanneer dit voedsel in contact komt met de darmwant is dat een signaal voor de galblaas om samen te knijpen. Wanneer de galblaas samen knijpt wordt het gal eruit geperst de darm in.

Hoe ziet gal eruit

Gal is een geel groene vloeistof wanneer het door de lever wordt gemaakt. Wanneer de gal ouder wordt dan verkleurd deze naar meer bruin. Gal is ook de reden dat ontlasting bruin is.

Gal opslag

Omdat ons spijsverteringssysteem niet altijd bezig is met het verteren van voedsel is het niet nodig om constant gal in de darm toe te voegen. De lever secreteert daarom niet direct in de darm maar geeft de gal af aan de galblaas. Deze galblaas is dus een opslag voor de gal en produceert de gal niet zelf zoals veel mensen denken.

De galblaas

De galblaas is een blaas die dicht tegen de lever en de darm is gelegen. Door middel van galgangen zijn de galblaas en de darm met elkaar verbonden.

De lever

De lever is een groot orgaan dat vele functies heeft; bloedstolling, vertering; energie huishouding. Eigenlijk ieder proces in ons lichaam is wel verbonden aan de lever. Een van de vele stoffen die gemaakt wordt door de lever is gal.

Problemen met de galblaas

De galblaas kan ontstoken raken door bijvoorbeeld galstenen in dat geval kan een medische opname of operatie noodzakelijk zijn.

Wat is gal samenvatting:

Gals is een verterings vloeistof die wordt aagemaakt door de lever. De opslag gebeurt in de galblaas. Wanneer het lichaam een vette maaltijd et verwerken krijgt wordt het gal vanuit deze blaas in de darmen gepompt. Hier heeft het gal als functie het vet te verdelen in kleine bolletjes om de vertering te vergemakkelijken.

Terug naar de beginpagina